User mode Linux futtatása

Az UML futtatásához szükséges az uml-utilities csomag telepítése.
UML indítása

# linux ubd0=/media/uml eth0=tuntap,tap0,, mem=128M

Az ubd0 után meg kell adni, hogy éppen melyik képfájlt szeretném használni, az eth0 után pedig azt, hogy a virtuális gép eth0 hálózati csatolójának melyik, a hoston létrehozott tap eszköz lesz a párja. A rendelkezésére álló memória méretét a mem opció után lehet beállítani. A parancs futtatását követően a rendszer indulásához hasonló folyamat megy végbe. Eredményeként megjelenik a konzol, amibe jelszó nélkül lehet bejelentkezni root felhasználóként. Az első teendő a root felhasználó jelszavának megváltoztatása és egy átlagos jogosultsággal rendelkező felhasználó létrehozása. Következő lépés a működés vizsgálatára a hálózat ellenőrzése. A host gép bármely tap csatlakozójának sikeres pingelése nyugtázza, hogy a hálózati kapcsolat a virtuális és host gép között megfelelően működik.
Következő lépésként a host gépen utat kell nyittatni az UML- nek a külső hálózat felé, gondoskodni kell a válasz üzenetek megérkezéséről, ezt a második parancs eredményezi.

# iptables -A POSTROUTING -t nat -o eth0 -j MASQUERADE

# echo "1" > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward


Az előző tűzfalszabályokat szintén a /etc/rc.local fájlba kell bemásolni, hogy induláskor lefussanak.
A távoli elérés érdekében a legelső csomag az ssh, amit telepítettem. Ennek sikeressége és kipróbálása után a /etc/inittab fájlban komment (#) jelet tettem a maradék konzol sora elé.
Ezzel a lépéssel az alaprendszer működőképessé vált, csak a hálózati beállítások módosítása szükséges a sokszorosításához.
Az UML-ek indulását automatizáltam a host gép indulásával, így egy esetleges leállás után is hamar helyreáll a rendszer. Ehhez a screen csomag telepítésre volt szükség. A screen parancs hatására a felhasználó konzolján egy virtuális konzol nyílik. Ez hasznos eszköz olyan feladatok futtatásánál, amelyeket távolról szeretnénk futtatni, de folyamatosan a képernyőre írnak, vagy nem tehetők háttér alkalmazássá.
Az automatikus indításhoz létrehoztam két egyszerű scriptet:

#!/bin/sh

linux ubd0=/media/uml_apache eth0=tuntap,tap0,, mem=128M ;
3.Kódrészlet
#!/bin/sh
linux ubd0=/media/uml_sql eth0=tuntap,tap1,, mem=128M;
4.Kódrészlet

A létrehozott szkriptekre futtatási jogot adtam a chmod +x startuml_{apache,sql} paranccsal.
A /etc/rc.local nevű script minden rendszerinduláskor lefut, így ide helyeztem az indító parancsokat:

screen -S apache -md startuml_apache;
screen -S sql -md startuml_sql;
5.Kódrészlet

A screen parancs –S kapcsolója nevet rendel a virtuális konzolhoz, a –md kapcsoló után pedig a futtatni kívánt alkalmazás nevét lehet írni. Az előző beállítások azt eredményezték, hogy a host gép indulásakor automatikusan indul el a két virtuális kiszolgáló, amelyek a fenti parancs kiadását követően 20 -25 másodperccel készen állnak a munkára.


Nyulmáj2010-08-24 11:14:22
Egy Isten vagy, hogy ezeket leírtad és megosztottad!!! Köszi szépen. Egy csomó mindent már csináltam, de itt van egy rakás cucc, ami nagyon hasznost, mert most kell majd összehoznom! KÖSZI!

Új hozzászólás: