Rendszergazda - Rendszermérnök Mi a különbség?

Jogosan merülhet fel az olvasóban a kérdés, hogy mi a rendszermérnök és miben különbözik az rendszergazdától.

Az informatikai rendszerek üzemeltetőit rengeteg néven nevezik (rendszergazda, rendszeradminisztrátor, rendszerüzemeltető, rendszermérnök, stb.). Tovább bonyolódik a kérdés, ha figyelembe vesszük az informatikai hálózatok üzemeltetését  (hálózati rendszergazda, hálózati mérnök, stb) és az összetettebb alkalmazások napi üzemeltetési, verzióváltási feladatait végző (alkalmazásrendszergazda, alkalmazásüzemeltető, stb)  kollégák munkaköreit.

Ezeket a szerepköröket összegeztük, de még a fejlesztést végző szakemberekről nem is esett szó... :-)


A rendszergazda és rendszermérnök közötti különbség nincs sehol pontosan jegyezve, ahány cég, annyi szokás. Magam részéről így különböztetném meg a két munkakört:

Rendszergazda feladatai:

- Felhasználói problémák kezelése

- A rábízott informatikai rendszerk (szerverek, hálózati eszközök, munkaállomások, irodai eszközök) felügyelete és karbantartása

- Első szintű hibafeltárás

- Első szintű informatikai rendszer fejlesztés

A rendszermérnök feladatai ezt részben átfedik, de jellemzően a felhasználók és az irodai eszközök támogatása nem tartozik közéjük.

Feladatai:

- Meglévő rendszerek magasabb szintű problémáinak kezelése

- Új technológiák megismerése, javaslattétel a döntéshozók felé

- Új technológiák bevezetése, dokumentálása, oktatása

- Informatikai rendszer tervezése, fejlesztése

- Belső, külső auditokon való részvétel, akár mint auditor

- Informatikai oktatások, előadások összeállítása és prezentálása


A fentiekből látszik, hogy a rendszermérnöki munkakör a rendszergazdai tevékenységek bővítése, kiegészítése. Fontos leszögezni, hogy ez csak a munkakör megnevezése, az egyén tapasztalatait, tudását nem feltétlenül szemlélteti.


Kulcsszavak: IT, Rendszergazda, Rendszermérnük
Raj Zóra2019-04-02 20:17:52
Szervusztok, egy játékboltban vagyok eladóno, egyik nap valami nagyon furcsa dolgot vettem észre, egy 16 év körüli fiú a duplo legókat nézegette, pedig azok köztudottan kisgyerekeknek valók. Ekkor vettem észre, hogy egy 20centis faszt épített megának duplo legóból és szárazon feltolta a seggébe.
Raj Zóra2019-04-02 20:18:24
Kihúzattam vele a szaros legót a seggébol és megkérdeztem mi ez. Azt mondta a sima lego érdesebb de a duplo vaskosabb. Elzavartam a boltból, ám ugyanakkor a muffomba integráltam a legofaszt. Pár fertozést elkaptam de ami a legrosszabb terhes is vagyok, mivel valaki seggbetolta a fiúcskát, beleélvezett a seggébe és így jött el a fiú hozzánk a játékboltba.
Raj Zóra2019-04-02 20:18:42
Felkerestem egy nogyógyászt, és o megállapította, hogy egy kollégája lehet a gyerek apja, dr nagyfi richárd pénisztechnikus,elismert makkspecialista. Úgy hallottam ezen a fórumon található ez az úr, szeretném ha jelentkezne a madárlátta gyerekéért

Új hozzászólás: