Mi a különbség a MariaDB és a MySQL között?

A címben szereplő kérdés elég sokszor felmerül. Az emberek általában ismerik a MySQL-t, hallottak a MariaDB-ről, de nem biztosak benne, hogy használható-e éles, üzemi környezetben.

Néhány kérdés és válasz ezzel kapcsolatban:

A MySQL és a MariaDB megegyezik?

Nem, hiszen a nevük is más :-) Kicsit bővebben: Azonos tőről fakadnak, hiszen a MySQL forrásának nagyrésze nyílt, bárki számára hozzáférhető, de tartalmaz olyan forrásrészleteket, amelyek zárt forráskóduak, ebből ered a lényege, a liszenszelésének. (Nyílt forráskódú szoftverért liszensz díjat szedni lenne túl szép dolog). A MariaDB-ben a zárt forrású részeket váltották ki szabadon hozzáférhetőre és néhány dolgon módosítottak. Lista: MariaDB versus MySQL - Features

Mikor kell a MySQL-ért fizetni?

A rövid válasz az, hogy a MySQL-ért szerverenként kell liszendszdíjat fizetni akkor, ha olyan alkalmazások adatait tárolja, aminek a használatáért fizetésget kérnek. Ezzel szemben a MariaDB minden esetben ingyenes.

Hogy kell a MariaDB-t telepíteni?

Nagyon egyszerű, egy forrást kell felvenni a csomagkezelőbe és telepíteni a mariadb-server csomagot. Itt részletesen le van írva minden: Setting up MariaDB Repositories

Mi lesz a meglévő adatbázisokkal?

A telepítő csak a binárisokat érinti, így az adatbázisok, jogosultságok és beállítások biztonságban vannak.

Hogy kell elérni konzolon és alkalmazásból?

A MariaDB a kényelmes használat érdekben telepítéskor a meglévő binárisokat cseréli le, vagy újakat hoz létre a MySQL-nél megszokott módon. Tehát az adatbázishoz továbbra is a mysql paranccsal férünk hozzá, csak a MariaDB fogja a kérésünket kiszolgálni.

Nincs szükség a webes vagy egyéb alkalmazásokon változtatni az adatbázis cseréje miatt.

Mennyire megbízható a MariaDB?

A gyakorlati tapasztalataim alapján a megbízhatósága megegyezik a MySQL-lel.


Remélem a fenti kérdések segítenek a választásban. Igény esetén a Kapcsolat ürlapon keresztül szívesen válaszolok a kérdésekre.




Kulcsszavak: MySQL, Adatbázis, Mariadb

Új hozzászólás: